Изборите за Европейски парламент през 2014 г. бяха повратен момент

...
 Изборите за Европейски парламент през 2014 г. бяха повратен момент
Коментари Харесай

Кои са новите политически играчи в Европа?

 Изборите за Европейски парламент през 2014 година бяха преломен миг за радикалните партии от ляво и от дясно. „ Алтернатива за Германия “, „ Шведски демократи “ и испанската Подемос завоюваха първите си места преди пет години. А гръцката СИРИЗА взе шест места по отношение на едно през 2009 г.
Оттогава в страните членки на Европейския съюз са основани над 100 нови партии, някои от които ще изпратят първите си членове в Европейския парламент, откакто гласоподавателите се насочат към урните през май.

Кой ще реализира пробив през 2019 година? Politico прави обзор на новите партии, които заслужават внимание.

„ Алтернатива за Германия “

Да, крайнодясната немска партия завоюва седем места през 2014 година, само че от този момент загуби всичките си евродепутати, които я напуснаха или се върнаха в националната политика. Сега партията реши да води акция за оставане в Европейския съюз и е напът да завоюва 13 места, демонстрира проучване на Politico.
 
„ Република, напред! “

Политическата партия на френския президент Еманюел Макрон може да се окаже най-разочароващият дилетант. Макар че преди време еврофилите се надяваха, че тя ще завоюва 30 места, оформяйки ядрото на нова проевропейска коалиция на либерали, умерени социалдемократи и центристки християндемократи, в този момент партията е напът да завоюва единствено 19 места. В същото време вътрешният напън, последният от които пристигна от протестиращите „ жълти жилетки “, отвлече вниманието на Макрон от основаването на съюзи отвън Франция.

Лъч светлина за Макрон: Местата му може да са нужни за основаването на необятно, проевропейско болшинство в Народното събрание. Това ще го трансформира в отслабен балансьор, само че въпреки всичко балансьор.

Полските бунтовници

В Полша има две нови придвижвания, които може да откраднат места от главните партии в страната напоследък – " Право и правдивост " и " Гражданска платформа ". Крайнодясната " Кукиз`15 ", ръководена от някогашен пънкар, завоюва 42 места в полския парламент през 2015 година, само че не съумява да резервира сплотеността си. Тя е напът да завоюва четири от 52-те места за Полша в Европейския парламент и да се причисли към съюз, който включва италианското придвижване „ Пет звезди “.Друго придвижване, позиционирано в левия център и ръководено от някогашния кмет на Слупск Роберт Биедрон, към момента не е записано като партия. Според социологическите изследвания то може да завоюва пет места, в случай че влезе в конкуренцията.

Чешката пиратска партия

Клонящата към „ зелените “ политическа партия е в яростно състезание с консервативната " Гражданска демократична партия " за второто място на изборите в Чехия. Пиратите са напът да завоюват първите си четирима евродепутати, което ще ги сложи до немските „ зелени “ като партиите с максимален триумф през 2019 година Крайнодясната партия " Свобода и директна народна власт " е друга нова чешка групировка, която заслужава внимание и е напът да завоюва първото си място.

Румънските кръстоносци в битката с корупцията

Две нови партии водят диалози да показват дружно платформа за битка с корупцията на изборите през май.

„ Движение Румъния дружно “ на някогашния министър председател Дачиан Чолош към този момент избра 43 претенденти за евродепутати за едвам 33 румънски места в Екологичен потенциал. Другата партия е съюз „ Спасете Румъния “, която е третата по величина в румънския парламент.

Двете партии са напът да завоюват общо 18% от гласовете на гласоподавателите, или шест места.

Латвийски новаци

Три от петте партии в Латвия с най-висока поддръжка не са съществували преди пет години. Според прогнозите новата популистка партия „ На кого принадлежи страната “, " Новата консервативна партия ", която също е популистка, и демократичната „ За развитие/За! “ ще завоюват едно от осемте места на Латвия в Народното събрание.

Отворената врата на ниската изборна интензивност в Словакия

Словакия записва шокиращо ниска изборна интензивност на изборите за Европейски парламент – единствено 13% през 2014 година и единствено 6% от младежите под 30 години. Всяка нова партия, която може да притегли публичното внимание в седмиците преди вота, има късмет да получи поддръжката на част от въздържалите се от гласоподаване 87% от гласоподавателите и да промени радикално резултатите на Словакия. Най-голям късмет да създадат това имат крайнодясната Народна партия „ Наша Словакия “ и „ Ние сме родината “, които имат по 9% съгласно последните социологически изследвания.

Паневропейската левица

Нито " Движението за народна власт в Европа ", нито " Волт Европа " имат въздействие в публичните допитвания, само че двете паневропейски микропартии са доста дейни в обществените мрежи. " Движението за народна власт в Европа " е ръководено от някогашния гръцки финансов министър Янис Варуфакис, ковто ще взе участие на евроизборите от Германия. " Волт Европа " е движена от подкрепящите Европейския съюз представители на поколението Y. Партията има подразделения във всички страни членки на Европейски Съюз, само че е записана като партия в осем от тях.
  По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР